Pagina's

zondag 28 april 2013

Beetje bezig met ... Art Journal Freedom Challenge

Zoals al gezegd volgde ik een maand geleden de workshop van Dina Wakley en kocht ook haar boek. Vlak daarna ontdekte ik dat Anoeska ook een workshop gevolgd had en hetzelfde boek kocht. Een date was snel gemaakt om een keer allebei iets uit het boek te maken en op een afgesproken dag op ons blog te zetten.

Die dag was vandaag dus. En planning en ik zijn niet altijd zo'n goeie combi... Sorry, Anoeska! Het was nog even hard werken! Maar de dag is nog niet om en het goed nieuws is: het is allemaal gelukt [behalve dat ik graag een tekstje met mijn naam op een foto wil hebben, maar dat viel niet binnen deze opdracht ;-) ]

De opdracht was hoofdstuk 2, symmetrie en asymmetrie. De bijbehorende techniek was achtergronden met spray inkt en water. Hoewel ik zelf een compositie altijd op gevoel doe, was het toch heel leerzaam om het eens volgens het boekje te doen, met de regel van drie en de regel van derden. [Zie ook hier]
De techniek was ook uitgebreid: eerst sprayen, drogen, flink bewateren, dan stempelen, knippen en naaien [mijn naaimachine schrok ervan: wat doen we nu? naaien op papier? ;-) ] En tenslotte weer stempelen, plakken en uiteindelijk nog tekst erbij. Veel stapjes, meer dan ik gewoon ben, maar ook weer leuk en zeker inspirerend om te doen.

En nu over het resultaat.
Evert van Dijk - mijn leraar kalligrafie - leerde me ooit dat je op verschillende manieren creatief kunt zijn [ik heb er nog even op gegoogeld, maar kon het nergens terug vinden, dus echt een theorie van hemzelf?], zeg maar een soort drietrapsraket:
1. imiteren = iets exact namaken
2. variëren = door het toevoegen of wegnemen iets anders maken
3. creëren = zoveel variatie toepassen dat iets nieuws/unieks ontstaat,
dat kan eventueel wel geïnspireerd zijn door iets of iemand

Bij de start van de opdracht richtte ik me op stap 1, om het eenvoudig voor mezelf te houden deed ik exact zoals Dina deed. Dat lukte natuurlijk niet helemaal, dus is het een variatie geworden. En uiteindelijk heb ik van de left-overs nog een tweetal kaartjes gecreëerd, dus toch stap 3 bereikt, maar die foto's zijn voor morgen! ;-)
Dit is hem dan.
Detail.
Eigenlijk heb ik 2 werkstukken tegelijkertijd gemaakt. Eén voor mezelf en eentje als zogenaamde side-kick, "voor de breek", als reserve of hoe je het maar noemen wilt. Bij deze tweede heb ik alweer meer gedurfd. Ik heb er ook al een doel voor :-)

Side-kick
De tekst is overigens de oudste zin in het Nederlands, over vogels die nesten bouwen en waarom jij en ik dat dan nog niet doen....

Nu op naar hoofdstuk 3? Ik hoop het! Eerst even naar de resultaten van Creanoes kijken.
En mijn werkkamertje opruimen, want daar ziet het er nu uit alsof er een bom is ontploft.....

vrijdag 19 april 2013

Beetje bezig met ... een oud boek

Het werken met of in oude boeken is tegenwoordig heel erg hip. Ik vind het er ook leuk uitzien en heb ook al een heel board op Pinterest gecreëerd met mappen en boekpagina's. Maar om nu zomaar een eigen boek uit de kast te pakken en te gebruiken? Dat gaat me net een stap te ver. Dus op naar de kringloop.

Het probleem met mij en letters is echter dat ik wil lezen wat er staat. Ik ken mezelf, dacht slim te zijn en koos een Duitstalig boek, dat er bovendien lekker oud uitzag.
's Avonds zag C. de nieuwe aankoop liggen, fronste zijn wenkbrauwen en vroeg of ik een speciale bedoeling had met dit boek? Hoezo? De vertaling van de titel uit 1948 spreekt voor zich:
"Het huwelijk: een anthropologie van het geslachtelijk samenzijn".
:-s

Enfin, gisteren heb ik voor het eerst met een paar bladzijden en wat aquarelverf gespeeld en het is erg leuk om te doen. De plaatjes krijgen er een heel ander en grappig effect van. 
dinsdag 16 april 2013

Beetje bezig met ... cultureel fietstochtje en aardbeien

Afgelopen zondag hielden de kunstenaars in de stad verderop hun ateliers open. Op de fiets deden we de Culturele Ronde. Onder andere langs een keramiek/brons kunstenares, de plaatselijke schilderclub en het creatief opleidingscentrum in een voormalige HBS (die overigens ook al de moeite van het bekijken waard was met al die details en prachtig uitgesleten trappen!). Hier mochten mijn meisjes meedoen aan een workshop: eerst de aardbei schilderen met aquarelverf (niet met een kwastje, maar met een penséél, zoals de docent benadrukte) en daarna opeten. ;-) Van dat laatste heb ik natuurlijk leuke foto's, maar ja privacy hè. Vandaar dus alleen de aardbeienresultaten van het Maxi-, Midi- en Mini-meisje.