Pagina's

vrijdag 17 juli 2015

Beetje zomervakantie met ... vroeger werk #5

Het is zomervakantie en de meisjes hebben geen school. Ik hou met mijn blog ook een beetje vakantie en pak even rust, zodat ik na de vakantie weer fris en fruitig ben. Tot die tijd - in ieder geval - op elke doordeweekse dag een greep uit de foto's die "maar blijven liggen" en nog niet gepubliceerd zijn alhier.....  Deze week: werkjes van vroeger.Toen we in 2000 naar de Veluwe verhuisden kon ik geen lessen in Alkmaar meer volgen. Van Evert van Dijk had ik al een aantal boeken verzameld (zie ook mijn boekenverzameling op Pinterest) en bij hem wilde ik graag verder. Marianne Roeleveld - zij was toen uitgeefster van "Letters & Letters", een tijdschrift over kalligrafie - trok me over de streep: Toen ik haar om advies vroeg, zei ze: "Oh, als je bij Evert in de buurt woont, dan moet je écht bij hem op les gaan. Hij is erg goed!". En zo geschiedde :-)


Het eerste jaar in 2001 had ik 's avonds privé lessen, 1x in de maand. Daarna zijn we jaar op wereldreis geweest. En in 2003 ben ik begonnen met de Mastercursus Kalligrafie (dat klinkt stoer hè?).


De Mastercursus hield in: eenmaal per maand een hele zaterdag les, dat deed ik in 2003/2004. Op één zaterdag in 2004 ben ik onverwacht niet komen opdagen, ook nog zonder af te bellen. Gelukkig had ik een moverende reden: op een-na-laatste dag van februari werd het Maxi-meisje geboren. :-)


Bij Evert leerde ik vooral over contrasten met letters en over kleuren. Over formele en informele letters en de combinaties ervan. Over letters als vormen, als streken of als vlakken. En ook over letters in combinatie met één abstracte lijn.
Bovendien leerde ik schrijven met andere pennen dan de traditionele: met ruling-pen en spits penseel. In 2005 heb ik ook nog lessen gevolgd in Beuningen. En ik vermoed in 2006 ook, want ik vind nog een felicitatiekaartje van Evert inzake de geboorte van het Midi-meisje :-)


Hierboven een werkje van mij uit 2005 in een lettertype gebaseerd op dat van Ben Shan. Het lettertiepje vond ik zelf niet zo mooi, maar wel weer heel gaaf om te schrijven.


De lessen waren zeer divers en inspirerend en niet altijd gericht op schrijven, maar ook op het letterbeeld. Zie hier een collage van letters in de vorm van een zeilboot. Het oorspronkelijke werk is van kranten gemaakt en enorm vergeeld. Ik ben blij dat ik er toendertijd (2004) een A3-kopie van heb gemaakt die je hier ziet.


Hier nog zo'n werkje met niet-geschreven letters. Het woord heeft reliëf. De W is gemaakt van schuimrubber, de E van een stukje karton, de L van luciferhoutjes, de K van een stukje schuurpapier/behang, de O van couscous en de M van bordkarton.

Morgen nog een laatste overzichtje uit "den ouden doos". Als ik zo mijn mappen doorkijk, word ik weer helemaal geïnspireerd!... :-)

3 opmerkingen:

Rensina Steursma zei

Wauw wat gaaf die zeilboot!!
Heel leuk hoe je je verloop nu ziet door de jaren heen.
Fijne dag, Rensina

Willy zei

Prachtig werk! Dit boek zet ik op mijn verlanglijstje, bedankt voor de tip!!

Moon zei

Ik ben fan :-) Prachtig werk weer!

Een reactie posten

Bedankt voor je berichtje!