Pagina's

zondag 26 juli 2015

Beetje zomervakantie met ... kunst en knutsels in huis #7

Het is zomervakantie en de meisjes hebben geen school. Ik hou met mijn blog ook een beetje vakantie en neem even rust na een eindsprint! Tot de scholen beginnen elke doordeweekse dag - en soms ook in het weekend - een greep uit de foto's die "maar blijven liggen" en nog niet gepubliceerd zijn alhier.....  Deze week: kunst en knutsels in huis.


Dit beeld is gemaakt door Marga Hessels, zij is een kunstenaar en maakt beelden van o.a. klei, steen en brons. Dit hier is ons huwelijksgeschenk van mijn ouders. Mijn moeder heeft het oorspronkelijke ontwerp geschetst en Marga heef het uitgewerkt in brons met stenen. De basis is een brok marmer dat mijn ouders meegenomen hebben uit het Dachstein-gebergte in Oostenrijk, een bijzondere plek voor onze familie. De twee onderste stenen zijn symbool voor de families (wortels) van de Man in huis en mezelf. De steen in het midden is onze verbinding en daar komt ook zeer veel moois uit voort.


Mijn ouders vonden dat het een beeld voor in de tuin moest zijn. Wij vinden dat niet: het staat normaal op de vensterbankin de wponkamer. Voor de foto zette ik het op de piano (vanwege het licht en de achtergrond) en ik kan je vertellen: het is loodzwaar :-)


Dit beeld van "drie spelende meisjes" is ook van Marga Hessels. Ook van brons en ook van mijn ouders gekregen. In 2010, naar aanleiding van de geboorte van het Mini-meisje, maar dat is vast geen verrassing. :-)


Dit beeld, ook van Marga en uit steen gehouwen. Het staat niet bij ons in de tuin, maar in die van mijn ouders. Mijn zusjes en ik lieten het maken ter gelegenheid van hun 25-jarig huwelijk in 1995.


Het leuke en bijzondere is, dat er een foto bestaat waar we met z'n drietjes zo op staan, maar dat de kunstenaar die zelf nooit heeft gezien.

Dat Marga de favoriete kunstenaar was van mijn Mams, blijkt ook uit deze zwaan die ze in 2008 liet maken voor de 65-jarige verjaardag van mijn vader. Zwaan relateert naar de achternaam van Mama en dat ze ooit de wereld uit zou vliegen omdat ze ziek was, was toen al zeker.


In 2012 hebben we deze foto - met de tekst "one day I'll fly away" - gebruikt op haar rouwkaart. Mama had het idee om de zwaan op haar graf te zetten, wij niet. Dus uiteindelijk heeft ze een ander beeld met steen op haar graf gekregen. En wie dat ontworpen heeft, laat zich - na dit blogje - niet meer raden......

2 opmerkingen:

Moon zei

Wat ontroerend! Mooie beelden met voor jullie zoveel betekenis dat ze daardoor nog mooier worden.

Ageeth Mooij zei

Mooi dat je het deelt. Ik kan me voorstellen dat de kunstenares je moeders favoriet was.

Een reactie posten

Bedankt voor je berichtje!