Pagina's

donderdag 16 juli 2015

Beetje zomervakantie met ... vroeger werk #4

Het is zomervakantie en de meisjes hebben geen school. Ik hou met mijn blog ook een beetje pauze, zodat ik na de vakantie weer fris en fruitig de draad kan oppakken. Tot die tijd - in ieder geval op - elke doordeweekse dag een greep uit de foto's die "maar blijven liggen" en nog niet gepubliceerd zijn alhier.....  Deze week: werkjes van vroeger.

Vandaag een vervolg op de lessen die ik volgde van 1997 tot 2000 bij Lense Elzinga. Het eerste jaar volgde ik samen met een vriendin. Dat was erg leuk en we hebben ook veel plezier gehad. Het niveau van de cursisten varieerde behoorlijk en als er dan een letterwerkje werd getoond, waarop iemand overduidelijk zijn best had gedaan, maar wat toch een beetje wiebelig oogde, dan kon Lense het op zijn kop houden en zeggen: "kijk als je het zo beziet, dan ziet bijvoorbeeld die letter 'R' er echt prachtig strak uit". Vriendin en ik kunnen hier nog steeds samen erg om lachen :-)

Later leerde ik trouwens dat Lense gelijk heeft. Het gaat bij schrijven namelijk om de zogenaamde witruimte. Witruimte is de ruimte tussen de letters, die moet eigenlijk zodanig zijn dat het er voor zorgt dat een werk er "netjes", strak en regelmatig uit kan zien.

 

Dit is werk op A3-formaat uit 1998. Reuze spannend, want zo groot had ik tot dan toe nog nooit gewerkt. De inkt is glimmend en de tekst er onder was geschreven met maskeervloeistof en daarover heen aquarelverf.Opdracht uit 1999: Knip of snij een tekst uit een vel papier, de tekst moet minimaal 3 regels zijn.
De bovenste tekst was een probeersel. Zelf vind ik die niet sterk, want er zit wel een erg groot gat tussen 'wijs' en 'zijn' in combinatie met de L van helpt. Dat is dus een verkeerde witruimte :-(.  Van de tweede tekst ben ik de geknipte versie kwijt geraakt toen ik de tekst gebruikt heb om hem uit hout te zagen.


Opdracht uit 2000: Polyglotten tekst ofwel een tekst met de vertalingen op één blad vormgeven.
Dit is de universele verklaring van de rechten van de mens. Ik heb hem eerst geschreven met maskeer-vloeistof en daarna  bewerkt met waterverf. Het is A3-formaat. Ik vond het toen (en nu nog steeds!) veel tekst om te schrijven :-)
 

Tenslotte nog een opdracht uit 1999: maak een boekje.
Ik maakte een leporello in de vorm van een pakje kauwgum, want dat paste goed bij het gedichtje. Ik weet nog dat ik speciaal een pakje Hubba bubba gum had gekocht, om na te maken. Brrr, zoet spul was dat :-)

3 opmerkingen:

Nicole Orriëns zei

Dat daar nog zo veel bij komt kijken zeg! Dat wist ik helemaal niet. Jullie cursusleidster klinkt erg gezellig en sympathiek.

Huisvlijt

lien zei

Wat leuk om al deze werkjes te zien! Mooi gemaakt!

Moon zei

Weer wat geleerd, wit ruimte, nog nooit van gehoord. Ik vind deze werkstukken weer geweldig goed gelukt, ook al ben je zelf minder tevreden over het teveel aan witruimte ;) Je pakje kauwgum is echt heel gaaf! Wat een vies spul was dat eigenlijk hè!

Een reactie posten

Bedankt voor je berichtje!