Pagina's

woensdag 15 juli 2015

Beetje zomervakantie met ... vroeger werk #3

Het is zomervakantie en de meisjes hebben geen school. Ik hou met mijn blog ook een beetje vakantie en pak even mijn rust, zodat ik na de vakantie weer fris en fruitig de draad kan oppakken. Tot die tijd elke doordeweekse dag een greep uit de foto's die "maar blijven liggen" en nog niet gepubliceerd zijn alhier.....  Deze week: werkjes van vroeger.In 1997 was ik eindelijk klaar met school, studie en studeren. Althans beroepsmatig gezien :-) En toen had ik eindelijk tijd om een cursus Kalligrafie te volgen aan de Volksuniversiteit van Alkmaar. De docent was Lense Elzinga (beeldhouwer, etser, graficus, houtgraveur, lithograaf, tekenaar, vervaardiger van monotypen èn kalligraaf uit De Rijp). Mijn vriendin R. had al eens les van hem gehad en kon hem van harte aanbevelen. Samen hebben we nog een jaar les genomen en ik daarna nog 2 jaar. Ik heb daar veel geleerd van Lense. Zijn stijl van lesgeven, de manier waarop hij naar letters en kunst keek en de opdrachten die hij gaf, maakte voor mij het plezier van letteren nog groter.Opdracht uit 1997: Maak een ondergrond en gebruik allerhande gereedschap. Dit is plakkaatverf en het is uitgeveegd met een.... (ik vermoed een droge kwast of iets). Tegenwoordig is het maken van ondergronden veel bekender. Toen was het nog nieuw, althans voor mij. Met R. ging ik ook een keer marmeren en ondergronden maken thuis. Ze heeft nog jarenlang een roze stip op een prominente plek boven de eettafel op de muur gehad, omdat ik iets te enthousiast met een kwast in de rondte had gespat. :-D
 
Opdracht uit 1998: combineer een plaatje met tekst. Wanneer ik er nu naar kijk, vind ik het plaatje wat alleen staan en de letters wat wiebelig :-)Opdracht uit 1998: oefenen met stokken, staarten en krullen. Mijn commentaar van nu is dat ik dit weer eens op zou kunnen pakken, het is zo leuk om te doen....Opdracht uit 1998: schrijf een tekst met veel kleuren, de kleuren kunnen per strofe, woord, per letter of per letterdeel van kleur veranderen. Het unciaal schrift vond ik toen al niet eenvoudig....


Opdracht uit 2000: Maak een onleesbaar, onsamenhangend stuk. Brrr, al die lettertypes bij elkaar, op zo'n drukke ondergrond... Het is inderdaad chaotisch!Opdracht uit 2000: de exacte opdracht weet ik niet meer, het was iets met reliëf. De letter W ligt bij beide werkjes wat hoger. Dit was de eerste keer dat ik met nagellak schreef :-) En dat lettertype heb ik heel lang geschreven. Ik zag het voor het eerst in het boek van Wim Bording (klik hier). Nu ik het boek er bij pak, zie ik dat ik het in 1992 van mijn oma heb gekregen :-)


 

Werkjes uit 1999/2000. Ik vermoed zonder specifieke opdracht, maar meer het inschrijven van een nieuw alfabet.


Dat oefenen van het alfabet blijkt ook uit dit tekstje (met een tekening naar Opland). Het is een pangram, dat betekent dat alle letters van het alfabet in deze zin zitten.


Dit laatste werkje heb ik in 1998 snel gekrabbeld tijdens de les (althans dat staat er onder). De pen en inkt vlekte, maar ik weet nog dat ik dat juist zo passend bij het gedichtje vond...

Als ik zo door al het oude werk heen blader, krijg ik weer helemaal inspiratie! Morgen meer....!

1 opmerking:

Moon zei

Wow, jij bent echt een professional!! Mooie werken, mooie teksten ook. Ik loop wel achter met lezen, maar ik ga proberen ze allemaal te bekijken.

Een reactie posten

Bedankt voor je berichtje!