Pagina's

dinsdag 13 november 2018

Beetje bezig met ... mijn boek in een museum 1Afgelopen zondag - 11 november - was de opening van de expositie Strengels & Letters in Museum Kasteel Wijchen. En ik was erbij!


De ondertitel van de tentoonstelling is "Boeken maken in middeleeuws Gelre". Er zijn nog al wat vooroordelen over boeken in de Middeleeuwen, "alleen voor rijken en monniken, de rest was analfabeet". Maar niets is minder waar, voor het gewone volk waren er ook boeken ter vermaak, administratieboeken, kalenders, simpele schriftjes, etc.


In het museum - op de 2e verdieping van het kasteel - is een schat aan informatie te zien, alles gelinkt aan het maken van boeken: perkament maken, papier scheppen, verluchten, boek drukken, boek binden etc. Hele bijzondere oude dingen, maar ook modern materiaal. En daarom was ik er dus!

Aan het einde van de expositie wordt namelijk de link gelegd naar hedendaags boekbinden en staan er handgebonden boeken gepresenteerd van (veelal Gelderse) handboekbinders.
Van mij worden 2 boeken geexposeerd: 1 in de vitrine achter glas en 1 om 'live' te bevoelen en aan te raken.Het boek in de vitrine is gemaakt van een oude spijkerbroek van de Man in huis. Het is gebonden met een Secret Belgian Binding. Die is lang zo geheim niet meer, want ik heb hem gewoon geleerd uit een boek en met een filmpje van youtube maar dat terzijde :-)Op de foto's in dit blog is het spijkerbroek-boek nog smetteloos wit en zijn de pagina's leeg. Dat is ondertussen anders, want het boek maakte in 2017 een reis naar Duitsland, Oostenrijk en Italië. Binnenkort zal ik (een deel van) de inhoud laten zien.
 

Het andere boek dat je daar kunt zien, heb ik speciaal voor de tentoonstelling gemaakt, een inkijkboekje. Het is gebonden in leer, aan de omslag hangen 2 gelukspoppetjes ter decoratie en de sluiting is een leren lint. Dat was in eerste instantie te kort, dus heb ik het aan elkaar genaaid.

Ik zag wel dat voor een voelboekje op een tentoonstelling, zo'n lint overigens niet geschikt is, want bezoekers weten niet meer hoe het om het boekje zat :-)


 
De inhoud van het boekje bestaat uit prints die ik maakte met de de gelli plate.
Daar heb ik een filmpje van gemaakt.


De tentoonstelling duurt nog tot en met 10 maart 2019. Ik vond het een zeer toegangelijke - en ook voor kinderen leuke - expositie. Op de website van het Museum Kasteel Wijchen staan nog diverse activiteiten en workshops geagendeerd, waaronder die in de kerstvakantie. Kortom: Het is de moeite waard om een bezoekje te plannen. Laat je het me even weten, als je geweest bent? Vind ik leuk!

1 opmerking:

Ageeth Mooij zei

Wat stoer Bernardine, zo’n plek verdien jij!

Een reactie posten

Bedankt voor je berichtje!