Pagina's

zaterdag 10 november 2018

Beetje bezig met ... Boekkunstbeurs 2018


Vandaag en morgen staat de Pieterskerk in Leiden in het teken van het boek, want hier vindt de jaarlijkse Boekkunstbeurs plaats, georganiseerd door de Stichting Drukwerk in de Marge en de Stichting Handboekbinden.

Boekjes - liggend A6- formaat
De platten (de kaften) zijn gemaakt van plakbaar stof van de Action
Boekjes - liggend A5- formaat met katernen van tekenpapier
De platten (de kaften) zijn gemaakt van plakbaar stof uit Brazilië, www.panoah.com.br

 Citaat van de site over de Boekindbeurs
"Op de Boekkunstbeurs is een ruim aanbod te zien van fraaie met de hand gebonden boeken, volgens traditionele technieken vervaardigd drukwerk, sublieme staaltjes van kalligrafie en allerlei kunstzinnige voortbrengselen in papier. Margedrukkers tonen hun uitgaven, vaak gedrukt op oude persen met historisch materiaal. Die uitgaven variëren van plano’s met een enkel gedicht tot kunstenaarsboeken. De oplagen zijn klein en er wordt veel aandacht besteed aan het samenspel tussen letter, papier en vormgeving. Handboekbinders tonen allerlei voorbeelden van hun activiteiten."


Boekje - A5- formaat met katernen van  200 grams aquarelpapier
De platten zijn gemaakt van een oude atlas
De beurs is dus niet alleen voor boekbinders of -liefhebbers. Voor een liefhebber van letters, papier en vormgeving - zoals ik - is het een heerlijke beurs zijn om rond te lopen.

Boekje 13 x 18 cm met binnenin mixed media papier
Dat is extra stevig papier om met diverse media op te werken.Boekje 13 x 18 cm met zwarte kaft en roze binding
De katernen binnenin zijn mixed media papier
Ik heb afgesproken om daar mijn oud-collega en tegenwoordige creatieve vriendin H. te ontmoeten en samen zullen we al het mooie aanbod bekijken, wellicht een workshop volgen en onze hand op de knip houden ;)

Boekje - A5 formaat met katernen van wat luxer kopieerpapier (80 grams)


De deelnemerslijst heb ik reeds uitvoerig bestudeerd en er op aangekruisd wat ik graag wil zien. Ik ga nieuwe en oude bekenden ontmoeten, ik zal een boek kopen (want dat staat in bestelling) en ik hoop prachtige creaties te zien en nieuwe ideeën op te doen. Ik heb er zin in!

Boek - liggend A6-formaat
met binnenin katernen van bordeauxrood papier (120 grams)


Boek 13 x 13 cm
Met katernen van gekleurd karton (200 grams)
De stempel van de hagedis is door mij gemaakt.
Tussen de regels tekst van dit blogje zie je foto's van boekjes die ik het afgelopen jaar heb gebonden met een koptische binding. Dat is een binding die naast een functionele rol (het boek bij elkaar houden!) ook een decoratieve waarde heeft, omdat hij zichtbaar aan de zijkant van het boek zit en daarmee - naar mening - iets toevoegt. Een voordeel van de koptische binding is ook dat de pagina's goed open vallen en plat blijven liggen, zodat je goed in het boek kunt werken. 
De boekjes hierboven heb ik zelf in gebruik genomen of weg gegeven. Soms verkoop ik ze ook. Als je daar interesse in hebt, laat het me dan weten. Mail me op het adres dat je rechtsboven op dit blog ziet. 

3 opmerkingen:

sjannesblog.com zei

Prachtige boekjes. Mooi vak boekbinden, als je dat beheerst.

Nota Bene zei

Het zijn stuk voor stuk kleine kunstwerkjes, echt prachtig! Ik krijg door het lezen van je bericht veel zin om ook eens naar de beurs te gaan. Helaas is Leiden niet bij de deur... Misschien een van de komende jaren.
Groetjes, Nele

Ageeth Mooij zei

Jullie hebben het vast en zeker erg leuk gehad. En ik hoop dat je ook wat leuks en handigs voor jezelf hebt gekocht!

Een reactie posten

Bedankt voor je berichtje!