Pagina's

maandag 11 april 2016

Beetje bezig met ... een afscheidsboek


Eén van mijn collega's is vanaf afgelopen woensdag geen collega meer, maar gepromoveerd tot een papier-vriendin. Dit omdat ze een baan heeft aangenomen als conservator bij het "andere" openluchtmuseum. :-) Qua werk hadden we weinig met elkaar te maken, het is papier wat ons linkt en bindt en stof tot kletsen geeft. Dus toen er een geheim plan ontstond voor een afscheidsboek, bood ik aan de bijdragen van haar directe collega's in te binden.


Het boek is uitgevoerd met de kleurencombinatie van het nieuwe logo van het Nederlands Openluchtmuseum: blauw, rood, oranje met wit. Ik schreef daar hier al eerder over en had als "cliffhanger" een volgend project met een stempeltje. Het resultaat zie je hierboven en hieronder, waar ik de schutbladen van het boekje mee heb bestempeld.

 

De 15 katernen maakte ik van het 300 grams gekleurd papier (van de plaatselijke boekhandel).Op elk rechterblad van een katern kwam een (zeer creatieve!) bijdrage van de collega's. Hierboven een kleine selectie zonder al te veel prijs te geven (copyright hè? :-) ).


Voor het binden koos ik de koptische binding, in de kleuren van de katernen en genaaid met gewoon haakkatoen (wat ik langs bijenwas heb gehaald). Het innaaien had met iets minder gaatjes afgekund (9 gaatjes en 15 katernen + 2 omslagen = 153 keer insteken en doorhalen!), maar dat komt omdat ik eerst nog twijfelde over een ander soort binding (Secret Belgian Binding). Uiteindelijk koos ik voor de koptische want de kleuren komen hier zo mooi mee uit.


Op het omslag plakte ik nogmaals het nieuwe logo, gemat op een stukje oranje en op een stukje handgeschept papier uit het museum, om het af te maken. 

Het is uiteindelijk een prachtig boek geworden, niet in het minst door de inhoud die ik hier verder (uiteraard) niet laat zien. Ik vond het een mooie klus om te doen, fijn om iets te kunnen bijdragen en de reactie na ontvangst van het boek maakte me nog blijer. Dankjewel Hilde en tot gauw!

5 opmerkingen:

Bernardine zei

Ha Bernardine, het boek is súper mooi geworden! Een waar kunstwerk, zowel van binnen als van buiten. Dank je wel voor je harde werk! Groetjes, Jo-Ann


Ageeth Mooij zei

Perfect, wat een prachtig kado <3
Tot in de puntjes verzorgd en wat vind ik je stempel hier mooi in!

Rensina Steursma zei

Wat een heerlijk boek is het geworden!
Mooie binding is dat he, heb hem ook al een paar keer gebruikt.
Leuk dat boekbinden

Nicole Orriëns zei

Ik vind het knap dat je ook zelf kunt binden. Jij zou dus ook helemaal een agenda op maat en naar wens kunnen maken!

Ik houd bijvoorbeeld van mijn Moleskine, maar ik baal dat ik er niet meer blaadjes in kan doen.

Huisvlijt

Nota Bene zei

Wat een mooi en persoonlijk boek!
Groetjes, Nele

Een reactie posten

Bedankt voor je berichtje!