Pagina's

zondag 22 november 2015

Beetje Bezig met ... weekendstage An VanhentenrijkVorig weekend was ik in Oostmalle, vlakbij Turnhout in België. Ik volgde daar een weekendstage van Scriptores (de Nederlandse/Vlaamse kalligrafievereniging waar ik lid van ben), onder leiding van An Vanhentenrijk, een Belgische kalligrafe. Klik door naar haar website om prachtig werk te zien.


Weekendstage betekent letters schrijven, van vrijdagavond tot zondagmiddag. Oefenen, oefenen, oefenen en daar tussen door een beetje eten en beetje slapen en in mijn geval nog een ochtendwandeling :-).


Pangram (alle letters van het alfabet in 1 zin) als oefening voor spatiëring.
We begonnen met een gewone Romeinse kapitaal (hoofdletter zoals ooit in Rome op de zuil van Trajanus aangetroffen).

Voorproefje voor een kerstkaart? :-) Geschreven met pipet, pen en stift.
Langzamerhand leerden we de stap van de Romeinse kapitaal naar de versaal: een getekende letter die uit meerdere streken bestaat en waarbij er dikke en dunnen delen van de letter ontstaan. Versalen danken hun naam aan het feit dat ze in vroege manuscripten vaak als openingsletter werden gebruikt van een nieuw vers (!) of hoofdstuk, al dan niet versierd.. Wij leerden de open variant, dus zonder hem te kleuren of te versieren.

Wit op zwart, ook heel strak. Het lijkt wel of het wit oplicht.
Tekst van John Lennon. Gezien aanslagen in Parijs in datzelfde weekend, zeer van toepassing.
Einde van de zondagmiddag. V.l.n.r. An, Ann, Marjolein, Maria, Maria, Chantal, de man van Maria, Jacqueline en Kudrun

Nog nooit heb ik zo'n intensief schrijfweekend gehad. Maar ik heb het als heel leerzaam en leuk ervaren. Het is heerlijk om met gelijkgestemden bezig te zijn. En An is een strenge, doch heel prettige en aardige lerares, waar ik weer veel van geleerd heb. Voor mij is het voor herhaling vatbaar. Ik heb het weekend in april 2016 reeds geblokt!


En tenslotte nog even iets anders: dit is de hand van de Notaris Man in huis die de winnende lootjes trekt voor mijn weggeefactie ter ere van mijn 3e blogverjaardag vorige week. De creatieve boekjes (A) gaan naar Miek. De kalender met beren (C) is voor Jolande. Het Paper-magazine (D) geef ik aan Saskia en 2x meedoen helpt: want Ageeth krijgt de Uppercase (E) in de bus. Dames gefeliciteerd! Ik ga de enveloppen vullen. Alleen van Miek en Jolande heb ik geen adres, willen jullie dat nog even mailen? Allemaal bedankt voor de leuke reacties en vooral voor het meedoen! :-)
En als je (B) mist? Daar was geen belangstelling voor. Helaas, maar niet getreurd. Ik ga binnenkort weer boekselen..... :-)

4 opmerkingen:

Ageeth Mooij zei

Dat is echt je passie, kalligrafie! En wat een geweldige workshop.
Het tweede nieuws maakt mij ook blij, want ik krijg mijn eerste Uppercase <3
Dank je wel lieve Bernardine!

Nota Bene zei

O, wat heerlijk, jij bent naar de stage geweest! Bij An heb ik ook al eens een stage gevolgd en zij is inderdaad een superlerares. En het resultaat mag gezien worden, wat een mooie letters maak jij toch altijd weer. Je hebt duidelijk een heel vaste hand.
(Grappig ook: ik ben momenteel met gelijkaardige letters bezig. Deze week mijn laatste les, dus binnenkort toon ik het resultaat op mijn blog.)

Nicole Orriëns zei

Wonderlijk hoeveel je eigenlijk met letters kunt doen zeg. Ik vind die blauwe met de oranje visjes het mooist.

Huisvlijt

Jolande zei

Wat een prachtige letters, het lijkt me heel fijn om zulke letters te kunnen schrijven.
Erg leuk dat ik de berenkalender krijg, er is een mail naar je onderweg met mijn adres.
Groetjes van Jolande

Een reactie posten

Bedankt voor je berichtje!