Pagina's

maandag 2 november 2015

Beetje bezig met ... een verrassende postkaart


 
Sinds 2011 doe ik aan Postcrossing. Voor degenen die hier onbekend mee zijn: dat is het versturen en ontvangen van (ansicht-)kaartjes naar en van mensen over de hele wereld. Erg leuk om te doen. En nog leuker om zelf  kaartjes voor te maken, wat ik dus ook graag doe :-)
In november 2011 stuurde ik bovenstaande kaart naar Heleen in Amsterdam, een combinatie van letters met patroontjes (zentangle heet dat tegenwoordig). Heleen registreerde de kaart bij Postcrossing. Daarnaast publiceerde ze de kaart ook op haar blog (klik hier), daar was ik destijds (en nog steeds!) best trots op.

Vandaag zat ik (uit nieuwsgierige verveling) wat rond te neuzen op Marktplaats en tikte "Handlettering" als zoekopdracht in. En wat schetst mijn verbazing?.... Zie ik dit:Mijn kaart op Marktplaats! Maar toch ook niet van mij! Ja, er is geboden op de kaart, maar dat ben ik zelf :-)

Kaart met tekst voor postcrossing, handlettering staat er, aangeboden sinds 25 oktober 2015. En in de beschrijving van verkoper L&M staat:

Kaart met de tekst "Postcard from Holland".
Ik heb de kaart speciaal gemaakt voor postcrossing,
Maar ik ben zelf hiermee gestopt en ik heb deze kaart over.

De kaart is 18x12 cm groot.
De kaart is onbeschreven aan de achterzijde.

Ik kan naar wens meerdere kaarten met quotes leveren, handgemaakt.

Zoek de verschillen! Waarbij ik voor de zekerheid nog even meld dat de onderste kaart van mijn hand is.

Iemand uit Groot-Ammers (Zuid-Holland) heeft mijn kaart blijkbaar gevonden op het wereldwijde web. Op de website van Postcrossing, op het blog van Heleen, of op Pinterest (hij staat op mijn bord met eigen werk). Ik heb geen idee. In ieder geval heeft hij/zij zich behoorlijk laten inspireren door mijn kaart. Sterker nog, deze is (vermoedelijk) overgetrokken en wordt nu verkocht als eigen werk!

Wat ik daarvan vind, weet ik eigenlijk niet zo goed. Aan de ene kant vind ik het enorm brutaal, want zelfs mijn eigen handschrift (from Holland) is gekopieerd, aan de andere kant voel ik me ook gevleid (of vereerd of trots) dat mijn kaart met letters zo mooi is, dat het is gebruikt om na te maken. Ik weet het niet en probeer er de positieve kant van te zien. Ik hou het er op dat dit dus bij de voor- en nadelen van internet hoort. En beschouw het daarom als een groot compliment. :-)


Overigens.....Ik ben zelf niet eens de originele inspiratiebron. Want ook ik heb me door een ander laten inspireren. Ere wie ere toekomt, in dit geval is dat Michael Harvey (1931-2013), zie ook pagina 149 uit het boek Kalligrafie Technieken van Diana Hardy Wilson.

En tot slot neem ik dan andersom ook iets over van deze Marktplaats-verkoper, want dezelfde reclame-zin geldt voor mij: Ik kan naar wens meerdere kaarten met quotes leveren, handgemaakt. Dus heb je interesse? Laat het me weten en stuur een mail naar beetjebezig - apenstaartje - gmail.com. Leuk! Ik doe het graag. :-D

6 opmerkingen:

Sarah zei

Wat een verhaal en ik snap je wel !!
Liefs ☆ Sarah ☆

Miranda V zei

Oh, nou ja zeg! Echt nagemaakt! Het is overigens wel een lelijke kopie, kan niet tippen aan jouw variant. ;-) Of aan jouw lift, hoe je het wilt noemen. Een gelifte lift, hihi. Maar ik herken het. Ik ben zelf nog niet gewend aan de nadelen van het www. Als er geen bronvermelding bij staat krijg ik er nog steeds een hele nare smaak bij.

Nota Bene zei

Dit verhaal doet me wel een beetje schrikken. Ik vind het ook erg brutaal dat je werk zomaar overgenomen wordt, niet alleen dat iemand het namaakt zonder bronvermelding (die persoon vindt het blijkbaar wel mooi, dus ik begrijp je dubbel gevoel), maar vooral dat hij/zij jouw kaart verkoopt. Dat laatste maakt volgens mij een groot verschil. Er is toch een verschil tussen je laten inspireren en iets echt namaken om er winst uit te halen. Jouw kaart is trouwens veel-en-veel mooier, dat is wel duidelijk! Fantastisch idee trouwens om er zelf op te bieden.

Nicole Orriëns zei

Ik zou die verkoper eerlijk gezegd melden op marktplaats, want het is niet oké, om andermans werk te verkopen alsof het van jou is. Zelfs al is het vleiend dat ze het zo mooi vindt.

Huisvlijt

Ageeth Mooij zei

Ik vind het een mooi verhaal. We blijven elkaar inspireren. De een heeft wel wat meer van zichzelf dan de ander ;-)

Heleen zei

Mijn eerste indruk is ook van 'nou ja zeg, hoe durft hij of zij!'.
Maar als ik die kaart zo bekijk, dan snap ik je gemengde gevoelens en ook je positieve insteek.

Want leek het me op het eerste gezicht helemáál (brutaal) gekopieerd, nu ik beter kijk zie ik dat zij of hij het echt met de hand heeft gemaakt, met een paar wijzigingen en een niet zo heel strakke lijn (dus idd vind ik die van jou veel mooier), en er geen gigantisch hoog bedrag voor vraagt.
Maar toch: zodra iemand andermans werk gaat verkopen dan moet-ie 't toch even vragen, en dan zou ik een naamsvermelding wel zo netjes vinden, en/of ook een verwijzing naar de bron.
En toch: als mijn werk zou worden nagetekend zou ik me ook wel gevleid voelen (maar daar ook graag even een linkje naar mijn blog erbij).
Terwijl: voor de autonome-kunst-mail artists geldt vaak 'copyleft' in plaats van 'copyright' (sommigen raken zelfs geïrriteerd als mail artists overal 'copyright' bij zetten). En zelf zet ik ook bewust nooit een c van copyright bij mijn tekeningen (heb zelfs een stempel ontworpen / laten maken met een omgekeerde 'c' en 'copyleft' erbij). Dan geldt toch dat 'wederzijds inspireren' wat Ageeth zo mooi schrijft. Zo zat ik gister toevallig in de bus naast een mij onbekend meisje van zes, voor wie ik desgevraagd een dolfijn tekende. Die zij vervolgens natekende, en dat vond ik zo schattig!.. Ik voelde me ineens in de situatie, van de jonge Chinese gezellen die de kunst van hun oude leermeesters moeten natekenen/schilderen om de kunst te leren... (maar goed, het onaangekondigd vercommercialiseren van kopieën van andermans werk is toch…).

Kortom, je ziet ook bij mij gemengde gevoelens…
In ieder geval leuk, goed idee, dat je er op geboden hebt. Ik neem aan dat hij/zij contact met je opneemt, ben benieuwd hoe dan verder zal gaan!?

Een reactie posten

Bedankt voor je berichtje!