Pagina's

zaterdag 20 juni 2015

Beetje Bezig met ... Henri Matisse
Gisteravond heb ik de tentoonstelling van Matisse bezocht in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Samen met het tijdschrift Flow was een avond georganiseerd - met alleen maar dames :-) - met een lezing, een workshop en de mogelijkheid om de tentoonstelling te bezoeken.

Le perruche et la sirène (De parkiet en de meermin) - Henri Matisse 1952-53 collage op papier op linnen
(ruim 3 x 7,5 meter!! echt groot)
Henri Matisse (1869-1654) was een Frans kunstschilder en beeldhouwer. Een conservator van het museum ging tijdens een lezing in een sneltreinvaart door het leven en werk van Matisse heen.

La gerbe (De schoof) - Henri Matisse 1953
Even kijken - nu zonder Wikipedia en in een notendop - wat ik van het verhaal onthouden heb:
* begonnen met klassiek schilderwerk tijdens zijn studie rechten * pointillist * fauvist * vrouwenliefhebber * stoffenliefhebber (met patronen) * kunstwerken van geknipt papier, die hij maakte omdat hij in de laatste jaren van zijn leven zittend moest werken.
Foto van Flow Magazine op Facebook met werk van Geertje Aalders.
Henri Matisse, La gerbe, 1953, gouache op beschilderd papier op doek - See more at: http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/de-oase-van-matisse#sthash.2u9id3Er.dpuf
Na de lezing werd de groep gesplitst en gingen we zelf aan de slag in de workshop onder leiding van Geertje Aalders, zij is een papierkunstenaar en werkt veel voor Flow.


Geertje legde uit dat Matisse vond dat hij met zijn papierknipwerk de tuin in huis haalde. Daarom voor ons deelneemsters de uitdaging om met die inspiratie in drie kwartier ook een stukje tuin van papier te creëren.


Het was hard werken (en dus eigenlijk helemaal niet Flow :-) ), niet nadenken en vooral doen, maar het is gelukt! En dat de keuze viel op klaprozen zal je niet verbazen als je dit blog vaker leest ->  Beetje bezig met Marimekko :-) Door de pop-up techniek komen de bloemen echt uit in perspectief.

Detail uit: Stilleven met een mand vol sinaasappels - Henri Matisse 1912
Matisse had een voorkeur voor patronen en stoffen en dat komt vaak tot uitdrukking in zijn werk.
Tenslotte was er de tentoonstelling. De Oase van Matisse is de grootste tentoonstelling van Henri Matisse ooit in Nederland. Zijn schilderijen hangen naast werken van tijdgenoten - o.a. Mondriaan, Malevich, Picasso, Kirchner, Van Gogh - uit de vaste collectie van het Stedelijk. In totaal meer dan 100 werken, waarin je de stijl van Matisse ziet ontwikkelen.

 Maquette pour le vitrail Nuit de Noël (Kerstnacht maquette) - Henri Matisse 1952
De tentoonstelling is echt een aanrader. Het hoogtepunt was voor mij de verdieping met het knipwerk. 
Polynésie la mer et le ciel (de zee en de hemel)  - Henri Matisse 1946
Van deze schilderijen zijn ook 2 carpetten geweven.

De werken zijn zo groot en zo kwetsbaar (omdat het van papier is). En toch zijn de kleuren nog steeds prachtig. Heel indrukwekkend en inspirerend.Aan het einde nog een heerlijke goodie-bag met spullies van de Flow. Wat een avond! Ik heb genoten!! Als je nog iin de mogelijkheid bent, moet je - ook zonder Flow - zeker gaan!!


Mijn telefoon was helaas leeg en dus kon ik geen foto's maken. De foto's met het werk van Matisse in dit blogje zijn van de kaarten die ik kocht in de museumwinkel.

2 opmerkingen:

Moon zei

Leukleuk!! Jij bent dus gegaan, ik heb getwijfeld, maar ik kon onmogelijk op dat tijdstip in A'dam zijn. Wel heel jammer, want daar had ik best bij willen zijn. Zo te zien heb je echt een super leuke avond gehad. Je klaprozen zijn prachtig, helemaal door het pop-up effect. Ik ga wel proberen naar de tentoonstelling te gaan. Ik mag het wel als duidelijk te zien is hoe stijlen zich ontwikkelen. Door deze post heb ik toch ook nog kunnen meegenieten van de avond, dank daarvoor! Fijn weekend!

Ageeth Mooij zei

Dat leest en ziet er uit als een heerlijke avond!

Een reactie posten

Bedankt voor je berichtje!