Pagina's

vrijdag 6 januari 2017

Beetje bezig met ... Grensland





Eén van de fotomapjes uit 2016 op mijn computer heet Grensland. In dat mapje zitten allemaal foto's van een boek, door mij gemaakt voor het project Grensland.



Grensland was een project van de Stichting Handboekbinden, gestart halverwege 2015, met als doel om meer samenwerking tussen Belgische en Nederlandse boekbinders te laten ontstaan.


Samen met 4 dames uit België en 6 uit Nederland zat ik in cluster 10. Uit de verschillende thema's (waaronder bijvoorbeeld lijn, grenzeloos, verandering, taal) en formaten kozen wij LIJN en 20 x 20 cm als gemeenschappelijke deler. Om onze handgebonden boeken nog meer samenhang te geven, verwerkte elke deelneemster uit ons cluster een muntje van 10 in de omslag (de kaft) van het boek.

Uitgave van het tijdschrift van de stichting, met in het kadertje een gepubliceerde opluchting van mij.
Eind december 2015 zijn de boekjes ingestuurd. In maart 2016 werd de eerste expositie geopend in Antwerpen - goede gelegenheid voor een weekendje weg met de Man in huis! - en werden alle boeken tentoongesteld.




Totaal zijn er ongeveer 129 boekjes gemaakt door alle deelnemers, van alle clusters. Van al deze boeken zijn foto's gemaakt, die zijn opgenomen in een catalogus. En de mijne staat daar dus ook in! (Zei zij met enigszins gepaste trots :-))
 
Achterzijde


Hier mijn begeleidende tekst bij de foto zoals die in de catalogus is opgenomen: Wat is een lijn? Er zijn veel synoniemen voor lijn en die heb ik in dit boek verwerkt. De omslag is grijsbord, bekleed met een papieren tasje dat een tweede leven verdiende en waar de lijnen (in patroon en vouwen) duidelijk zichtbaar zijn. De Secret Belgian Binding is aan beide zijden toegepast, links met katernen,en rechts met een extra plat, dat met een magneetsluiting functioneert als overslag. Het dubbeltje verwijst naar ons cluster; alle leden hebben een muntje van 10 als gemeenschappelijke deler in hun omslagen verwerkt.





Het binnenwerk bestaat uit zeven katernen van vier pagina's van 160 grams papier. Letterwerk, kalligrafie en illustraties zijn van eigen hand. De lijn (de rode draad) die door het boek loopt, verbindt alles met elkaar.


 
 
 





Hierboven enkele voorbeelden van de synoniemen die ik gebruikte voor "lijn".


Als afsluiting koos ik voor een stukje tekst uit een liedje van Marco Borsato, ik vond het mooi en ook goed passen bij het thema.



Hier nog een collage, gemaakt van alle pagina's uit het boek.



In de zomer van 2016 verhuisde de tentoonstelling naar Groningen en aan het einde van 2016 zijn alle handgebonden boeken geëxposeerd in het Noord-Hollands Archief in Haarlem. En vorige week was ik in Haarlem! Samen met 2 vriendinnen en hun dochters hebben we alle boeken nog eens van dichtbij bekeken en die van mij natuurlijk van heel dichtbij :-)



Het was gaaf om mijn boek weer terug te zien in een vitrine, tussen al die andere mooie exemplaren. Nog leuker was de workshop die we daarna met zijn zevenen deden waarbij we uiteindelijk 3 verschillende kleine boekjes maakten en dus 3 verschillende bindingen leerden van - hoe toevallig - één van de dames uit mijn cluster. (Dankjewel Bep en Ben bedankt!)


Kortom: een geslaagd dagje Haarlem met boeken, dochters, vriendinnen, hun dochters en creativiteit. Ik hoop dat er dit jaar meer van dat soort mooie dagen komen!












3 opmerkingen:

Ageeth Mooij zei

Prachtig Bernardine!!

Rensina Steursma zei

Heel tof!
Ik had je boek al gespot toen ik in Groningen een kijkje ging nemen bij al die mooie handgebonden boeken. Zo leuk. Mooie collage heb je ervan gemaakt.

Willy zei

Schitterend! Ik was in Groningen, zooo inspirerend!!

Een reactie posten

Bedankt voor je berichtje!